Moje pasje
Jedną z moich pasji jest pieczenie. Dużą uwagę poświęcam ozobianiu. Jedzienie musi być kolorowe no i oczywiście smaczne. Uwielbiam uczyć się nowych przepisów lub sama je wymyślać. Nie zawsze potrawy udają się lecz warto próbować. Najbardziej lubię piec torty. To mnie satysfakcjonuje. Jestem w tym naprawdę dobra.Przepis na moje ulubione babeczki:
Kliknij, aby przejść do przepisu
Idealne ciasto kruche
SKŁADNIKI | ILOŚĆ |
---|---|
mąka pszenna | 150g |
sól | szczypta |
cukier | 3 łyżki |
cukier wanilinowy | 1 łyżka |
masło | 100g |
zółtka | 2 |
zimna woda | łyżeczka |
-
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól i zrobić wgłębienie. Dodać do niego cukier, żółtka, wodę oraz wanilię, wymieszać czubkami palców. Dodać masło i szybko wymieszać z resztą składników.
- Łopatką zagarniać mąkę do wgłębienia i zagniatać opuszkami palców, aż powstaną okruchy kruszonki. Można też użyć miksera i końcówki do ciasta kruchego - łopatki.
- Zagnieść szybko gładkie ciasto, starając się jak najmniej dotykać go dłońmi. Ulepić kulę, zawinąć w pergamin i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut (max 24 godziny).
- Jeśli ciasto leżało w lodówce dłużej niż 1 godzinę, przed wałkowaniem wyjąć je 10 minut wcześniej z lodówki.
- Aby rozwałkować ciasto należy wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Wałkować oprószonym mąką wałkiem od środka, przekręcając placek o 45 stopni, aż powstanie koło o średnicy 30 cm i równej grubości. W trakcie wałkowania unikać dotykania ciasta palcami.
- Aby wyłożyć formę o średnicy 23 cm ciastem, należy unieść placek na wałku, położyć na formie i rozwinąć. Zrobić kulkę z resztek ciasta i tą kulką dociskać placek do dna i krawędzi formy. Przyciąć ciasto na krawędzi.
- Tak przygotowane ciasto można upiec od razu lub trzymać w lodówce pod przykryciem do 24 godzin.
- Aby podpiec ciasto należy ustawić piekarnik do 200 stopni C. Na cieście położyć arkusz pergaminu i obciążyć go ceramicznymi fasolkami do pieczenia lub zwyczajnie suchą fasolą.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 10 - 15 minut, potem zdjąć pergamin z obciążeniem i piec przez kolejne ok. 10 minut lub do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy.